In ce consta operatia cornetelor nazale cu radiofrecventa efectuata la Clinica Urechii?

Tehnica sclerozarii cu radiofrecventa a cornetelor nazale s-a dovedit a fi mult mai eficienta decat pulverizarea suprafetei mucoasei nazale cu laser, foarte la moda in urma cu circa un deceniu.

Din acest motiv Clinica Urechii a fost recent dotata cu cel mai performant sistem de chirurgie cu radiofrecventa, iar rezultatele obtinute sunt similare celor raportate de cele mai reputate clinici de specialitate din Europa si din lume.

Interventia incepe cu anestezia locala. Pacientul sta intins pe masa chiurgicala, iar la nivelul  mucoasei nazale este aplicata o anestezie de contact  cu xilina timp de 10 minute.  Apoi sub controlul vederii, la microscop sau cu optica maritoare se face sclerozarea tesutului conjuctiv al cornetelor nazale.  Este foarte important ca in timpul interventiei  mucoasa nazala sa nu fie afectata, arsa, cu formarea de cicatrici reparatorii, deoarece ea nu isi va mai indeplini rolul fiziologic  de incalzire si umidifiere al aerului respirat.

Noul aparat de terapie sclerozanta cu radiofrecventa al cornetelor nazale care a fost pus in functiune la Clinica Urechii este cu adevarat revolutionar in aceasta tehnica, el avand doua atu-uri majore:

  • primul consta in dozarea automata a cantitatii de energie transferata catre tesuturi de catre electrozi printr-un software bazat pe feed-back-ul rezistiv al tesutului conjunctiv din cornetele nazale; in consecinta se produce cantitatea exacta de energie necesara pentru o eficienta maxima, eliminand factorul subiectiv de apreciere al medicului;  
  • al doilea atu  este pensa speciala de cauterizare prevazuta cu protectie electrica si termica la nivelul bratelor pentru ca mucoasa nazala sa nu fie afectata in timpul interventiei.

cornet-retractat1Interventia este rapida, fara durere si pacientul poate pleca acasa dupa 30 minute. Cateva ore dupa aceea va simti la nivelul nasului o usoara senzatie de apasare. In timpul interventiei poate sa apara o mica sangerare la nivelul cornetelor care se opreste in cateva minute, spontan.

In primele 1-2 zile la nivelul nasului poate sa se simta o usoara dificultate de respiratie datorita  inflamatiei cornetelor in urma proceselor de vindecare la nivelul tesutului conjunctiv.

In urmatoarele doua saptamani pacientul va veni la control la medicul specialist ORL o data sau de doua ori. La pacientii cu un istoric indelungat de hipertrofie a  cornetelor  nazale,  este posibil  ca tesutul conjuctiv sa fie mai sclerozat, caz in care este necesara efectuarea a 2-3 sedinte de cauterizare pentru a readuce volumul acestora la un nivel optim.

Rezultatul  final va fi o respiratie usoara, cu un flux de aer normal la nivelul nasului, atat pe timpul zilei (repaus sau efort), cat si in timpul somnului.