Screeningul hipoacuziei la nou nascut

Clinica Urechii asigura din anul 2008 screeningul auzului la toti nou nascutiidin  maternitatea  Retelei private de sanatate Ragina Maria Acesta are drept obiectiv depistarea hipoacuziei la nastere printr-o serie de teste audiologice specifice. Efectuarea testelor preliminare inca din maternitate permite obtinerea unor informatii certe despre nivelul auzului nou-nascutului si luarea unor masuri imediate de tratament al deficientei auditive.. In cazul in care testarea evidentiaza posibilitatea unei hipoacuzii copilul trebuie supus in cel mai scurt timp unei evaluari audiologice complexe.

Etapele screeningului auditiv

Etapa I:

Se completeaza de catre medicul neonatolog un chestionar cu evaluarea factorilor de risc pentru hipoacuzie.

Chestionar screening nou nascuti

Chestionar screening nou nascuti

Toti copiii care se incadreaza in factorii de risc pentru surditate vor face evaluari obligatorii chiar daca la nastere au trecut testele de auz din 6 in 6 luni pana la varsta de 2 ani si apoi anual pana la varsta de 3 ani.
La 48 de ore de la nastere se efectueaza testul otoemisiunilor acustice tranzitorii (TEOEA) si a otoemisiunilor acustice produs de distorsiune (DPOAE) dupa o inspectie otoscopica a urechii cu aspiratia eventuala a secretiilor.

Otoemisiuni acustice prezente

Otoemisiuni acustice absente:

Etapa II:

AccuScreen

AccuScreen

Daca rezultatul testului este „Refer”, adica otoemisiunile acustice nu sunt prezente, in prima saptamana de la prima testare la Clinica Urechii se efectueaza imitanta acustica cu sonda de 1000 Hz si Automatic BERA (potentiale auditive evocate automate) cu ajutorul aparatului Madsen AccuScreen OAE/ABR Screener produs de Otometrics.

Etapa III:

In cazul in care rezultatul testarii este negativ, copilul este programat pentru efectuarea potentialelor auditive evocate precoce (BERA) la stimulare cu click in primele 3 luni de la a doua testare.

Potentiale evocate precoce de trunchi cerebral cu latenta si intervale in limite normale (la stimulare cu click):

Potentiale evocate precoce de trunchi cerebral absente (la stimulare cu click):

Etapa IV:

Absenta undei V (cinci) la testul BERA cu stimulare la intensitate maxima necesita efectuarea la varsta de 7 luni a potentialelor auditive evocate precoce (BERA) la stimulare cu tone-burst si a potentialelor auditive evocate precoce cu modulatie si/sau amplitudine (ASSR).

Potentiale evocate auditive la stimulare cu tone burst:

Potentiale evocate auditive la stimulare cu tone burst

ASSR

ASSR

Daca BERA cu tone-burst si ASSR este prezent la frecventele de 500, 1000, 2000 si 4000 Hz pana la o pierdere de auz de 80 dB HL se indica protezarea auditiva bilaterala a copilului.

Audiograma cu hipoacuzie mai mica de 80 dB cu indicatie de protezare:

Hipoacuzie severa

Absenta undei V la BERA cu tone-burst la frecventele de 2000 si 4000 Hz si prezenta ASSR la 2000 si 4000 Hz la intensitati mai mari de 80 dB HL reprezinta indicatia de implant cohlear.

Audiograma cu hipoacuzie mai mare de 80 dB cu indicatie de ompalnt cohlear:

audiograma implant cohlear

 

Inainte de efectuarea implantului cohlear copilul se protezeaza auditiv bilateral obligatoriu pe o perioada de cel putin 3-6 luni.

Tehnica de efectuare a screeningului auditiv:

[flashvideo filename=http://www.clinicaurechii.ro/wp-content/video/accuscreen.flv /]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.