Fibroendoscopie – nazo-faringo-laringoscopul flexibil

examenul fibroscopicFibroendoscopia este o procedura medicala minim invaziva cu scop diagnostic folosita pentru a vizualiza suprafata interna a foselor nazale, a faringelui (cavum, orofaringe, hipofaringe) si a laringelui (inclusiv miscarea corzilor vocale in timpul vorbirii). De asemenea, sub control vizual, se pot preleva biopsii sau indeparta corpi straini localizati in aceste regiuni.

Fibroendoscopul din dotarea Clinicii Urechii (Optomic OP-30) este alcatuit dintr-un tub flexibil subtire (diametru 3,2 mm) cu sistem de ghidaj, conectat prin fibra optica la o sursa de lumina rece de 150 W (Optomic Fibrolux 150) si o camera video de inalta rezolutie (490 linii TV) foarte sensibila chiar si in conditii de iluminare scazuta. Marirea imaginii permite examinarea in detaliu a modificarilor patologice sau urmarirea evolutiei pe perioada tratamentului.

Examinarea cu ajutorul endoscopului flexibil nu este dureroasa. Pacientul trebuie sa nu manance sau sa bea lichide cu aproximativ 2 ore inaintea consultului pentru a preveni aparitia reflexului de voma. fibroscopie laringeDe asemenea, pentru confortul examinarii, se practica anestezie locala usoara cu mese de vata imbibate cu xilina si vasoconstrictor, si spray cu lidocaina. Dupa terminarea manevrei, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea aproximativ 30 minute pentru ca efectul anesteziei sa treaca iar reflexul deglutitiei (al inghititului) sa revina la normal.

Imaginea endoscopica poate fi vizualizata pe ecran si de catre pacient in timp real si este inregistrata ca fotografie (se printeaza si se ataseaza dosarului pacientului) sau captura video cand este nevoie. Materialele in format electronic pot fi puse la dispozitia pacientului pe suport optic (CD, DVD) sau email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.