Potentiale evocate vestibulare (VEMPs)

La CLINICA URECHII am introdus recent cea mai noua metoda de testare a afectiunilor echilibrului prin inregistrarea potentialelor evocate vestibulare miogene VEMPs.

In acest scop, Clinica a fost dotata cu cel mai performant sistem de testare electrofiziologica ORL disponibil in acest moment in lume – sistemul ICS CHARTR.

Potentialele evocate miogene vestibulare determina daca sacula, nervul vestibular inferior cu conexiunile sale centrale sunt intacte si functioneaza normal la stimularea directa a saculei cu vibratii sonore.

Sunetul stimuleaza sacula, traverseaza nervul vestibular in portiunea inferioara si ajunge la nucleul vestibular lateral. De acolo, impulsurile sunt transmise spre muschiul sternocleidomastoidian din partea stimulata prin intermediul tractului vestibulospinal median.

Raspunsurile VEMPs (potentiale evocate saculare) constau in doua unde: una pozitiva si una negativa.

Electrozii sunt aplicati pe piele in treimea mijlocie a muschiului sternocleidomastoidian.
Pacientul sta in pozitie culcat cu capul ridicat fara support, folosindu-se de muschii anteriori ai gatului, tensionand muschiul in timpul stimularii acustice a urechii.

Stmularea auditiva sunt este aplicata in mod repetat la fiecare ureche. Sunetul indus de catre VEMPs necesita o ureche medie normala (fara prezenta lichidului sau fixarii de lant osicular).
Undele VEMPs sunt normale atunci cand aceastea sunt simetrice si se reproduc sau absente (fara reproductibilitate).

VEMPs prezente

VEMPs absente

Aplicatii

Testul VEMPs este deosebit de util in documentarea nivelelor prag de auz in cazul persoanelor cu „efect Tullio”, care apare indeosebi la pacientii cu fistule sau sindroame de dehiscenta a canalului vestibular superior, el fiind prezent la valori de stimulare scazute si absent la valori de stimulare crescute.
VEMPs este scazut ca amplitudine sau absent in cazul leziunilor vestibulare bilaterale datorita ototoxicitatii aminoglicozidelor (gentamicina, kanamicina, streptomicina).
– Boala Meniere prezinta VEMPs de amplitudine falsa sau absenta in cazul maladiei avansate, datorita colapsului secular.
– VEMPs sunt anormale (asimetrice) in cazul a 25% din persoanele diagnosticate cu neuronita vestibulara.
– VEMPs este redus sau absent in cazul neurinomului acustic (formatiune tumorala de trunchi cerebral).
– pacientii cu scadere de auz severa sau profunda de nerv auditiv prezinta VEMPs normal, fiind absent in cazul persoanelor cu scadere de auz datorata bolilor urechii medii (portiunea din spatele timpanului.

VEMPs in leziune vestibulara bilaterala datorata gentamicinei

VEMPs in neurinom de acustic

VEMPs in boala Meniere

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Potentiale evocate vestibulare (VEMPs)”

  1. […] VEMP (Potentiale evocate vestibulare miogenice) […]

  2. […] a face diagnosticul diferential cu otoscleroza labirintizata la urechea stanga, am efectuat si potentialele vestibulare evocate (VEMP): s-au constat amplitudini crescute ale undelor p1, n1 la prag scazut de stimulare (75 dB) pe partea […]

  3. […] Potentialele evocate vestibulare miogene (VEMP) pentru a determina integritatea saculei si a nervului vestibular […]

  4. […] Potentialele evocate vestibulare miogene (VEMP) pentru a determina integritatea saculei si a nervului vestibular […]

  5. […]  Potentiale evocate vestibulare miogene cervicale (VEMPc) […]

  6. […] VEMP (Potentiale evocate vestibulare miogenice) […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes