Diagnosticul de acuratete al bolilor urechii externe si medii necesita utilizarea unor sisteme de vizualizare directa a membranei timpanice. Acestea au rolul de a surprinde modificarile patologice ale timpanului (perforatii, ingrosari, supuratii, polipi, etc), localizarea si dimensiunile acestora, precum si detaliile vizibile doar printr-o marire adecvata.
Posibilitatea de stocare si imprimare a aspectelor otoendoscopice are avantajul ca ofera o imagine dinamica a modificarilor timpanului pe masura progresiunii bolii sau a aplicarii tratamentelor otologice (tratamentul otitei seroase acute, al supuratiilor otice, s.a.). In pregatirea pentru operatie (timpanoplastie) a pacientului cu supuratii cronice vechi, „uscarea” urechii prin tratament local este monitorizata endoscopic. Alegerea tipului de interventie chirurgicala in colesteatoamele otomastoidiene este in mare parte decisa prin studiul localizarii si extensiei procesului colesteatomatos vizualizat direct la otoendoscopie.
Aprecierea rezultatului interventiilor chirurgicale asupra urechii medii se poate realiza comparand aspectul pre si postoperator al membranei timpanice marite cu ajutorul opticii otoendoscopice. Atunci cand timpanul este suficient de transparent se poate vizualiza direct chiar si situatia diferitelor implante osiculare utilizate in osiculoplastii.
Nu rareori rezultatul interventiilor chirurgicale otologice (timpanoplastii, osiculoplastii, etc) este afectat de instabilitate datorita unor factori multipli (persistenta proceselor supurative, disfunctiile trompei Eustachio, retractiile neotimpanului, intarzierea vascularizarii timpanului transplantat, etc). In aceste situatii inspectia atenta a imaginilor marite ale timpanului obtinute cu ajutorul otocamerei permite luarea deciziilor terapeutice potrivite.
[kaltura-widget wid=”3h6hc6tywg” width=”410″ height=”364″ style=”margin: 20px 10px; vertical-align: middle;” addpermission=”0″ editpermission=”3″ /]
Inregistrarile video ale miscarilor membranei timpanice (ex. in timpul manevrei Valsalva) pot oferi informatii cruciale despre stadiul retractiei membranei timpanice si gradul de urgenta al chirurgiei de inarire a timpanului.
In medicina legala, documentarea cu imagini otoendoscopice a leziunilor urechii medii (cum sunt rupturile traumatice ale membranei timpanice) se poate dovedi uneori utila.
Sistemul de otoendoscopie Optomic
Tinand seama de toate aceste avantaje, esentiale in otologia moderna, Clinica Urechii Bucuresti a fost dotata cu un sistem complet de documentare videootoscopica Optomic cu posibilitatea de a stoca imaginile obtinute atat in format digital cat si pe hartie. Sistemul permite de asemenea obtinerea si stocarea de imagini video in dinamica ale timpanului in miscare.
Pingback: ORLonline.ro @ Clinica Urechii » Vertijul – cauze, diagnostic şi tratament
Pingback: Clinica Urechii | Vertijul
Pingback: Vertijul – cauze, diagnostic şi tratament | Vestibular.ro