Cauterizarea cornetelor nazale, cum este cunoscuta printre pacienti sau terapia sclerozanta cu radiofrecventa a cornetelor nazale cum este denumita de medicii specialisti ORL, reprezinta folosirea energiei de frecventa inalta in proceduri terapeutice avand ca obiectiv coagularea si/sau taierea tesuturilor umane. In cazul hipertrofiei cornetelor nazale, sclerozarea tesutului conjunctiv al acestora are ca rezultat micsorarea volumului lor, cu diminuarea efectului obstructiv nazal si o respiratie mai usoara.
Ce este radiofrecventa?
Utilizarea radiofrecventei in practica medicala a fost urmarea unor progrese insemnate ale tehnicilor de electrochirurgie. Radiofrecventa este generata cu ajutorul unui aparat electric special conceput.
Curentul electric generat este transmis printr-un electrod special la tesuturi producand o degajare de energie. Aceasta determina evaporarea lichidului celular, avand ca rezultat taierea si/sau coagularea tesuturilor. Acest tip particular de energie are o frecventa inalta ( 2.2 milioane de cicli/s) astfel incat efectele de taiere si coagulare sint transmise rapid exclusiv tesutului vizat (din jurul electrodului). Ca urmare efectul distructiv asupra tesuturilor invecinate sanatoase este minim, protejand structurile anatomice sanatoase (in special mucoasa nazala)
Sclerozarea cornetelor nazale este indicata la pacientii care au o patologie ORL nazala benigna provocata de marirea in exces a tesutului conjunctiv din structura cornetelor nazale. Aceasta produce obstructia progresiva temporara sau permananta a fluxului de aer ce trece prin nas. Pacientul simte o respitatie greoaie, dificila, cu efort, cu senzatie de nas infundat, uneori chiar senzatie de sufocare noaptea, el fiind nevoit sa respire mai mult pe gura. Hipertofia cornetelor nazale este o boala frecventa si benigna in cadrul patologiei ORL, multi pacienti nestiind de existenta ei pana la un consult la medicul specialist ORL. Cresterea in volum a tesutului conjuctiv al cornetelor nazale se face treptat, astfel incat instalarea bolii nu este perceputa imediat de pacient.
Cauzele hipertofiei de cornete nazale sint multiple, cele mai frecvente fiind deviatia de sept nazal, alergia nazala, poluarea si praful din aer, folosirea in exces a substantelor vasoconstrictoare nazale.
Consecintele hipertrofiei cornetelor nazale sunt numeroase, cele mai frecvente fiind: senzatia de nas infundat, respiratie dificila, greoaie, rinoree apoasa sau mucopurulenta, sinuzite maxilare, etmoidale recurente datorita infectiilor nazale de cauza obstructiva, faringita cronica, dureri de cap si sensibilitate la frig datorita infundarii nasului in anotimpul rece, etc.<–>