In tulburarile de echilibru si vertij, aparitia miscarilor sacadate ale globilor oculari, cunoscute sub denumirea de nistagmus ne ofera informatii esentiale despre cauza si locul afectarii sistemului vestibular.
Inregistrarea acestor miscari poate fi realizata cu ajutorul unor electrozi plasati in vecinatatea globilor oculari (electronistagmografie) sau prin inregistgrarea video directa cu ajutorul unor ochelari special conceputi in acest scop (videonistagmografie). Preluarea si analizarea cu ajutorul unui computer a informatiilor video obtinute, denumita videonistagmografie computerizata permite stabilirea precisa, obiectiva, a cauzei ametelilor si a tulburarilor de ehilibru.
Aparatul utilizat in acest moment la Clinica Urechii (videonistagmograful computerizat Hortmann) este un echipament de ultima generatie, dispunand de un soft specializat pentru inregistrarea si analiza leziunilor vestibulare. Testarea este indicata in urmatoarele situatii de afectare a urechii interne (vertij periferic):
- vertijul paroxistic pozitional de tip benign
- boala Meniere
- neuronita vestibulara
- labirintita seroasa
- fistula perilimfatica
- sindromul Tulio
- vertijul paroxistic al copilului
- neurinomul de acustic
Videonistagmografia mai este utila pentru diagnosticarea obiectiva a tulburarilor vestibulare de tip central (prin afectare neurologica).
Testarea dureaza circa 30 de minute pacientul purtand pe cap ochelarii special conceputi, conectati la sistemul video de inregistrare computerizata a imaginilor. I se solicita sa isi deplaseza privirea in 3 directii diferite (nistagmusul spontan), apoi este culcat in anumite pozitii destinate sa declanseze nistagmusul pozitional (provocat). In final, examinatorul imprima miscari rapide capului pacientului si se inregistreaza reactia globilor oculari (head-shaking nistagmus).
Atunci cand este depistata o leziune vestibulara periferica, proba calorica poate preciza cu exactitate vestibulul lezat.
Numai dupa stabilirea precisa a sediului afectari vestibulare se poate indica tratamentul medicamentos sau chirurgical, sau o reeducare vestibulara adecvata (efectuata in clinica noastra cu ajutorul posturografului).
Pingback: Neuronita vestibulara | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti
Pingback: Dehiscenta de canal semicircular superior – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti
Pingback: Clinica Urechii | Vertijul
Pingback: Vertijul / ameteala – bilantul de investigatii obligatorii pentru diagnostic | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti
Pingback: Clinica Urechii | HORTMANN Aquamatic II – stimulator caloric cu apa
Pingback: Vertijul – cauze, diagnostic şi tratament | Vestibular.ro
Pingback: Neuronita vestibulara | Vestibular.ro
Pingback: Dehiscenta de canal semicircular superior – prezentare de caz | Vestibular.ro
Pingback: Proba calorica | Vestibular.ro