Intervenția a avut loc în data de 13 aprilie 2011 și a fost efectuată de către echipa condusă de chirugul ORL Lucian David și dr. Adrian Tudor, medic specialist ORL – competență în audiologie.
Starea micuțului la numai o zi după operație este foarte bună, acesta aflându-se sub atenta supraveghere medicală. În prezent, copilului i se administrează medicația adecvată perioadei post-operatorii timp de 7 zile, la finele cărora i se vor scoate firele și va fi externat.
Operația a decurs în parametri normali, având o durată de 3 ore. “Intervenția chirurgicală a fost o reușită! Implantul funcționeză! Copilul a cooperat foarte bine cu echipa de medici, iar cu ajutorul acestui implant micuțul va putea cunoaște lumea sunetelor”, a declarat la ieșirea din sală chirurgul Lucian David.
Pentru copilul în varstă de 3 ani, cu o hipoacuzie neuro-senzorială sever-profundă diagnosticată în anul 2009, implantul cohlear a fost singura șansă pentru ca micuțul să poată auzi vocea mamei. Comisia de specialiști a Clinicii Urechii din București a fost cea care a selecționat acest caz pentru realizarea implantatului cohlear din cadrul programului “Bun venit în lumea sunetelor!”. Decizia a fost luată după ce copilul a fost urmărit logopedic din momentul protezării auditive bilaterale și până în cel al selecției finale, mai exact timp de 7 luni.
“Copilul a fost supus evaluării complexe preimplant efectuată gratuit la Clinica Urechii, respectiv: audiograme tonale în câmp liber cu întărire vizuală, electrofiziologie, rapoarte lunare logopedice, evaluare psihologică, QI și teste genetice. Băiețelul a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a putea fi supus acestei operații, prognosticul fiind unul foarte bun”, a declarat dr. Adrian Tudor, audiolog, cel care a urmărit acest caz îndeaproape.
La numai o lună după implantul cohlear, copilului i se va activa implantul, moment în care el va fi integrat în programul de reabilitare logopedică postimplant derulat la Clinica Urechii și va beneficia timp de 6 luni de gratuitate. Implantul cohlear face posibilă perceperea de către copil a sunetelor ambientale și a vorbirii, iar exercițiile de logopedie vor permite micuțului dezvoltarea limbajului.
Operația a fost posibilă cu sprijinul unor oameni generoși care au înțeles importanța acestui proiect. Astfel, costurile achiziționării implantului au fost suportate de către Clinica Urechii din București, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA, Fundația “Suflet pentru Suflet” și Podgoriile Tohani, iar intervenția chirurgicală a fost realizată prin implicarea directă a: Spitalului de Chirurgie Arcul de Triumf, parte a Retelei private de sanatate REGINA MARIA, Clinicii Urechii și Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.
Anual, în România, sute de copii se nasc cu surditate profundă, fiind privați de a auzi vocea mamei, a celor din familie și trăind cu drama marginalizării în societate. Șansa lor la o viață normală este implantarea cohleară.
Din păcate, fondurile alocate de stat sunt limitate, speranța multor familii cu copii hipoacuzici îndreptându-se spre finanțările private. O astfel de inițiativă s-a născut la Clinica Urechii unde a fost lansat programul “Bun venit în lumea sunetelor!”, în cadrul căruia a fost realizat și primul implant cohlear.