Recuperarea echilibrului dupa o afectiune vestibulara acuta beneficiaza de tehnicile de reeducare vestibulara destinate sa grabeasca procesul de compensare centrala a deficitului vestibular periferic.
La Clinica Urechii se practică reeducarea pacienţilor cu vertij cu ajutorul posturografului computerizat Synapsis după un protocol special ce cuprinde zece şedinţe de exerciţii pe platforma statică şi mobilă personalizate în funcţie de tipul şi gradul deficitului de echilibru cu calcularea scorului de echilibru la începutul şi sfârşitul acestui program pentru obiectivarea efectului terapeutic.
Contraindicaţiile efectuării reeducării vestibulare pe platforma computerizată
Pentru eficienţa maximă a exerciţiilor de reeducare şi pentru a evita accidentele, sunt necesare câteva condiţii:
- să nu aveţi afecţiuni neurologice acute (precum accident vascular cerebral recent, scleroză în plăci, atrofii cerebeloase, hidrocefalie);
- absenţa patologiei aparatului locomotor (ex. hernie de disc, spondiloză cervicală avansată, traumatisme recente ale coloanei vertebrale, ale articulaţiei şoldului sau ale membrelor inferioare, distrofii musculare avansate, luxaţie congenitală de şold);
- absenţa afecţiunilor oftalmologice (precum tulburări de vedere, cataractă , miopie avansată, astigmatism);
- evitarea patologiei cardiovasculare (insuficienţă cardiacă globală, hipertensiune arteriala necontrolabilă, aritmii cardiace avansate).
Procedura pentru reeducare vestibulară
În ziua în care sunteţi programat pentru şedinţa de reeducare vestibulară nu trebuie să consumaţi hipnotice majore, supresoare ale sistemului nervos central (precum Betaserc® sau Microser®), şi să fiţi cât mai odihniţi.
În cazul în care vă încadraţi la o anumită patologie considerată contraindicaţie sau urmaţi tratament cu substanţe ce acţionează pe sistemul nervos central, menţionaţi acest lucru medicului care se ocupă de reeducarea vestibulară la Clinica Urechii.
La începutul fiecărei şedinţe de reeducare vestibulară se măsoară pulsul şi tensiunea arterială după care se face testarea organizării senzoriale (scorul echilibrului).
În funcţie de tipul deficitului de echilibru se aleg exerciţiile pe platforma statică sau mobilă.
O şedinţă durează aproximativ 30 de minute, la sfârşitul căreia se reface scorul echilibrului.
Pe parcursul şedinţelor de reeducare vestibulară cu ajutorul posturografului computerizat, rezultatele sunt înregistrate pe o fişă şi în baza de date a Clinicii Urechii.
Pingback: Clinica Urechii | Videonistagmografia
Pingback: ORLonline.ro @ Clinica Urechii » Vertijul – cauze, diagnostic şi tratament
Pingback: Clinica Urechii | Vertijul
Pingback: Nevrita vestibulara – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti
Pingback: Vertijul – cauze, diagnostic şi tratament | Vestibular.ro